Nieuws

Een geërfd huis verkopen
Een geërfd huis verkopen: dit moet je weten
Het overlijden van een dierbare is een heel emotionele aangelegenheid. En dan dienen zich tijdens de rouwperiode helaas ook nog eens een pak administratieve kopzorgen aan. Erf jij een huis, al dan niet samen met andere erfgenamen? In dit artikel beantwoorden we enkele veelgestelde vragen, zodat je goed geïnformeerd beslissingen neemt.
Moet je een geërfd huis aanvaarden?
Wie een huis erft, erft meer dan grond en baksteen: je erft ook alle kosten, verplichtingen en schulden die bij de woning horen.
Denk aan:
- Een lopende hypothecaire lening
- Kosten door leegstand of verwaarlozing
- Bij een appartement: eventuele schulden aan de vereniging van mede-eigenaars
- Erfbelasting (zie verder)
Een erfenis hoef je niet per definitie te aanvaarden. Je hebt drie mogelijkheden:
- Zuiver aanvaarden: dan accepteer je alles, eventuele schulden inclusief. Uiteraard doe je dit best enkel als je zeker weet dat de erfenis je uiteindelijk meer oplevert dan dat ze kost.
- Aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving: je aanvaardt de erfenis op voorwaarde dat ze meer waard is dan wat de resterende schulden bedragen. Voor het indienen van de aangifte van nalatenschap heb je wettelijk 4 maanden de tijd. Je kan tot 3 maanden na het overlijden wachten met een beslissing over het aanvaarden of verwerpen. Binnen die tijd kan je een boedelbeschrijving opvragen via de notaris of rechtbank.
- Verwerpen: je wijst de volledige erfenis af.
Ben je niet zeker wat voor jou de beste keuze is? Je eerste aanspreekpunt is de notaris. Die helpt je een goed geïnformeerde beslissing te nemen.
De waarde van een geërfd huis bepalen: hoe verloopt dat?
Wanneer je een huis erft, moet de waarde van het huis worden bepaald door een professional. Die waarde moet je namelijk aangeven in de aangifte van nalatenschap, die je moet indienen bij de Vlaamse Belastingdienst. Op basis van die waarde zal de notaris de erfbelasting berekenen.
Een gewone schatting voeren wij als vastgoedmakelaars gratis voor jou uit. Maar sinds 2022 kan de Vlaamse Belastingdienst vragen dat een erkend schatter-expert de woning schat. De schatting van zo’n schatter-expert wordt aanvaard als bindend wanneer het schattingsverslag deugdelijk gemotiveerd is en voldoet aan een aantal vorm- en kwaliteitsvereisten, en als het schattingsverslag is toegevoegd aan de aangifte van nalatenschap op het moment dat die ingediend wordt.
Liever geen gratis (en dus niet-bindende) waardebepaling, maar een schattingsverslag door onze erkende schatter-experts? Contacteer ons, en we bezorgen je meer info over de mogelijkheden.
Verkoop je het huis voor een hogere waarde dan je officieel hebt aangegeven, dan riskeer je dat je bijkomende erfbelasting moet betalen, met nog een boete erbovenop.

Die erfbelasting: wat is dat juist?
Op de waarde van al wat je erft, betaal je belastingen. Het tarief van de belasting ligt hoger naarmate de erfenis groter wordt, en natuurlijk telt ook de waarde van de woning mee in de berekening hiervan.
Maar niet alleen de waarde van de erfenis bepaalt het tarief. In Vlaanderen speelt ook jouw relatie tot de overledene een rol. Er zijn drie categorieën waarin je als erfgenaam kan vallen:
- Verwantschap in rechte lijn (grootouders, ouders, kinderen, kleinkinderen) of partners (gehuwden of samenwonenden)
- Broers en zussen
- Andere verwanten of derden
Voor elk van die categorieën gelden andere tarieven. De notaris of een fiscalist maakt je hierin wegwijs.
Via de informatie in het kadaster, via de akte van erfopvolging of via de notaris kunnen wij indien nodig achterhalen of er mede-eigenaars zijn.
Huis verkopen na erfenis: hoe?
Zijn er meerdere erfgenamen? Dan geldt het huis als ‘onverdeeld bezit’. Dat betekent dat de verkoop enkel kan doorgaan als alle erfgenamen de erfenis aanvaarden en schriftelijk akkoord gaan met de verkoop. Ze hoeven niet per se allemaal aanwezig te zijn voor de verkoopakte. Eén persoon kan optreden met een notariële volmacht, zolang iedereen daarmee akkoord gaat. Bij onenigheid is een gerechtelijke verdeling mogelijk, maar dat kost veel tijd en geld.
Goede communicatie en afspraken op papier zijn in elke stap van het verkoopproces essentieel. Via de informatie in het kadaster, via de akte van erfopvolging of via de notaris kunnen wij indien nodig achterhalen of er mede-eigenaars zijn.
De woning kan niet verkocht worden zolang er geen akte van erfopvolging is of zolang de notariële vereffening-verdeling niet is afgerond.
Klaar om de woning te koop te zetten? Net als bij elke verkoop heb je een aantal documenten en keuringsattesten nodig. Welke dat zijn, ontdek je hier.

We raden aan om het huis een stevige schoonmaakbeurt te geven of het zelfs helemaal te laten leegmaken. Zie je het niet zitten om zelf die niet te onderschatten klus aan te pakken - om praktische of om emotionele redenen - dan brengen we je graag in contact met gespecialiseerde firma’s. Hoe verzorgder de woning, hoe groter de kans op een snelle verkoop.
Erf je een woning met een groot stuk grond? Denk er dan aan dat het perceel misschien kan worden verkaveld. Ook daarover adviseren we je graag.
Twijfel je over welke stappen je nu het best eerst onderneemt, contacteer ons dan vrijblijvend: we helpen je graag verder.