Nieuws

Afbeeldingen

Huis kopen met slecht EPC: goed idee?

06 februari 2024

Steeds meer gezinnen bereid om woning met slecht energiepeil te kopen

Jongere kopers durven steeds vaker te kiezen voor huizen met een slechte EPC-waarde. Dat ligt hoofdzakelijk aan de prijs van die woningen. Huizen met een slecht energiepeil zijn namelijk goedkoper geworden. Natuurlijk moet je dan wel rekening houden met de renovatieverplichting én een voldoende groot verbouwbudget. 

Een enquête van ING bij duizend Belgen wijst uit dat steeds meer gezinnen bereid zijn om een woning met een slechte energiescore aan te kopen.

Terwijl een jaar geleden de helft van de ondervraagden (49%) een slechte EPC-score nog een no-go vond bij de aankoop van een huis, is dat nu nog maar 38 procent.

De interesse voor energiezuinige woningen is daarom niet per se gedaald, maar door de gestegen rente is het niet langer voor iedereen haalbaar zo’n instapklare energiezuinige woning aan te kopen. 

“We stellen inderdaad vast dat jongere kopers vaker bereid zijn om een renovatieproject aan te vatten. Als je het goed aanpakt, kan je aardig wat centen uitsparen."

Verbouwbudget bepalen

De prijzen van huizen met een slechte EPC-score staan daarentegen onder druk, en daardoor worden ze financieel een stuk interessanter. Veel gezinnen stellen hun eisen aan een nieuwe woning dus bij uit financiële overwegingen.

Makelaar Jens: “We stellen inderdaad vast dat jongere kopers vaker bereid zijn om een renovatieproject aan te vatten. Als je het goed aanpakt, kan je aardig wat centen uitsparen. Natuurlijk is het van belang om je renovatiekosten correct in te schatten. We raden kopers dan ook telkens aan om goed hun huiswerk te maken, en ook de impact van de energiescore goed in te schatten. Via de energiedeskundige kunnen wij zorgen voor een simulatie-EPC, zo kunnen kopers precies weten waar de prioriteiten liggen en wat de budgettaire impact is.”

In de toekomst komt vrijwel niemand nog onder renovaties uit. Als je de waarde van je woning op peil wil houden, is het gewoon essentieel dat je de energiezuinigheid blijvend verbetert.

Alle huizen verplicht naar A-label

Wist jij dat er sinds 2023 een renovatieverplichting geldt in Vlaanderen? Alle residentiële gebouwen met een E- of een F-score moeten binnen de 5 jaar na verkoop gerenoveerd worden tot label D of beter. Uit onderzoek van bouwsite Livios blijkt dat 1 Vlaming op de 3 zich nog niet bewust is van deze renovatieplicht, of in elk geval niet precies weet wat de verplichting inhoudt.

Tegen 2050 zou elke woning in België een A-label moeten dragen. Vandaag is dat het geval voor minder dan 5% van de woningen.

Makelaar Jens: “De EPC-score is belangrijk geworden in een onderhandeling, dat staat buiten kijf. De deadline van 5 jaar om verplicht te renoveren in geval van een energieverslindende woning maakt de bewustwording alleen maar groter. Wat mensen vaak niet weten, is dat de periode van 5 jaar ook blijft gelden als de woning in tussentijd opnieuw wordt verkocht – de termijn begint dus niét opnieuw te lopen.”

"Wat mensen vaak niet weten, is dat de periode van 5 jaar ook blijft gelden als de woning in tussentijd opnieuw wordt verkocht – de termijn begint dus niét opnieuw te lopen.”

Premie voor wie huis renoveert

De scores op een EPC-attest gaan van A+ (zeer goed) tot F (zeer slecht). Renoveer je een woning met een ondermaatse energiescore (E of F voor een huis, D, E of F voor een appartement) binnen een termijn van 5 jaar zo grondig dat je een beduidend beter energielabel haalt, dan heb je recht op een EPC-labelpremie. Hoe beter je nieuwe energielabel, hoe hoger het premiebedrag.

Wil je meer weten over de renovatieverplichting bij de aankoop van een energieverslindende woning, over de EPC-labelpremie of ben je benieuwd naar de renovatiepanden in ons aanbod?

Contacteer ons, we helpen je graag verder!

Meer info?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.